Turun eläinsuojeluyhdistyksen ympärivuorokautinen puhelinpäivystysnumero p. 040 021 3436

ÄLÄ JÄTÄ KOIRAA KUUMAAN AUTOON!

Kesä tullessa on taas hyvä muistutella, ettei lemmikkieläintä saa jättää kuumaan autoon! Auton sisälämpötila voi nousta nopeasti saunalukemiin ja lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla kohtalokas koiralle. Vaikka auto olisi varjopaikassa ja auton ikkuna olisi jätetty raolleen, ei se kuitenkaan pidä autoa viileänä. Koira ei ihmisen tavoin pysty hikoilemaan ja viilentämään itseään, vaan käyttää viilennyskeinona nenäontelon limakalvoja. Kun koira hengittää tai läähättää, nenäontelon kautta kulkeva ilmavirta saa aikaan limakalvoilla jäähdytysvaikutuksen ja näin viilentää koko koiraa. Silloin kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, ei koira enää pysty pitämään ruumiinlämpöä normaalina, vaan se voi saada lämpöhalvauksen, joka voi olla hengenvaarallista.

Miten toimia, jos huomaat autoon jätetyn lemmikin, joka kuolaa ja läähättää voimakkaasti. (tai oksentelee, tai on jopa menettämässä tajuntaansa)

🐾 Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta häntä asiasta. Mikäli auto on kauppakeskuksen pysäköintialueella, voit pyytää kaupan henkilökuntaa kuuluttamaan infopisteen kautta asiasta. Voit etsiä auton omistajan yhteystiedot myös käyttämällä numeropalvelua auton rekisterinumeron perusteella lähettämällä rekisterinumeron tekstiviestinä numeroon 16100, esim. ABC-123. (palvelun hinta on 2,90 €/onnistunut haku)

🐾 Jos auton omistajaa ei saada tavoitettua, soita hätäkeskukseen 112. Ota ylös auton rekisteritunnus, kirjaa ylös kellonaika ja ota mahdollisuuksien mukaan myös valokuva.

🐾 Hätätapauksessa olet oikeutettu pelastamaan kärsivän lemmikin myös itse, jos eläin on hengenvaarassa. Auton ikkunan rikkominen on kuitenkin viimeinen vaihtoehto. Tällaisessa tilanteessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko se ikkuna, joka on lemmikistä kaikista kauimmaisena.

‼️ Huomioithan kuitenkin, että osassa uusista autoista toimii ilmastointi silloinkin, kun auto ei ole käynnissä. Auton omistajana voi olla hyvä laittaa vaikka auton etuikkunaan lappu, jossa kerrotaan että lemmikki on autossa ja ilmastointi on päällä.

Lämpöhalvauksen oireita

🔥Voimakas läähättäminen

🔥Nopeatahtinen hengitys

🔥Heikentynyt motoriikka

🔥Oksentaminen

🔥Kuolaaminen

🔥Levottomuus

🔥Tärinä

‼️ Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli koiran ruumiinlämpöä ei saada pikaisesti laskettua, tilanne on hengenvaarallinen!

Ensiapu

✅Siirrä eläin pois autosta johonkin varjoisampaan, viileään paikkaan.

✅Kastele koiran tassut, vatsa ja kaula viileällä vedellä. Voit myös käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille.

✅Jos koira pystyy juomaan, anna sille viileää juomavettä.

✅Lämpöhalvauksen saanut eläin on välittömässä hengenvaarassa ja se tulee pikimmiten toimittaa eläinlääkäriin, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin.

✅Kuljetuksen ajaksi eläin kannattaa kääriä märkään ja viileään pyyhkeeseen.

❗️TESYn numerosta, 0400213436 , vastataan joka päivä ympäri vuorokauden. Eläinpelastus- ja päivystystoimintamme toimii täysin vapaaehtoisvoimin.

❗️Ilman rahalahjoituksia moni eläin jäisi ilman apua. Voit tukea toimintaamme Facebook keräyksen kautta, Mobilepayn kautta suoranumerolla 18008 tai suoraan rahankeräystilillemme FI9457116120110602 OKOYFIHH viitteellä 1119.

❗️Turun Eläinsuojeluyhdistys ry:llä (0890306–0) on Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2021/1603.