Turun eläinsuojeluyhdistyksen ympärivuorokautinen puhelinpäivystysnumero p. 040 021 3436

Saimme päivystysnumeroomme eilen ilmoituksen sinitiaisesta, joka oli pulassa. Lintu oli jäänyt kiinni luontoon heitettyyn teippiin. Paikalle saapunut eläinpelastajamme sai varovasti poistettua teippiä linnun siivestä, mutta lintu ei lähtenyt lentoon. Jatkohoidossa lintu oli menehtynyt, ennen kuin loppua teipistä oli saatu liotettua pikkukaverista.

Kun ihminen roskaa ympäristöä, aiheutuu siitä merkittävän suuri riski luonnossa eläville eläimille. Vuosittain suuri määrä eläimiä menehtyykin ihmisen luontoon jättämiin roskiin, jotka sinne eivät kuulu. Muovi on yksi vaarallisista riskeistä, koska usein muoviin on tarttunut ruoan hajua, joka kiinnostaa eläimiä. Kun eläin syö muovin, se ei sulakaan ruoansulatuskanavassa ja se voi helposti tukkia suoliston ja johtaa luonnoneläimen tuskaiseen ja hitaaseen kuolemaan. Muovipurkit voivat olla myös erittäin kohtalokkaita. Moni saattaakin muistaa viime vuodelta Vaahteramäen Eemeli ketun, jolla oli jäänyt iso muovipurkki kiinni päähän. Ketturaukka eli useita vuorokausia pää muoviastiassa, eikä se ollut saanut ravintoa, eikä nesteitä. Ilman ihmisen antamaa apua, kettu olisi menehtynyt tuskaisesti nälkään ja janoon.

Useita kymmeniä lintuja vuosittain tulee meille, kun kalastuksessa käytettävät siimat ovat kietoutuneet lintujen jalkoihin tai, ne ovat nielleet koukun ja loppusiima onkin kiertynyt nokan, tai pään ympärille. Myös erilaiset verkot ja narut ovat vaarallisia ansoja pienille luonnoneläimille.

Muistathan siis pitää luonnoneläimet mielessäsi ja olla mukana tekemässä turvallista elinympäristöä kaikille heille. Osallistuthan omalla osallasi talkoisiin ja roskan nähdessäsi, korjaat sen pois.
Jos meistä jokainen keräisi yhden roskan päivässä, olisi asuinympäristömme varmasti todella siistejä. Tämä voi perheissä olla myös yhteinen harrastus lasten kanssa, jolloin myös lapset oppivat aikuiselta mallia siitä, miten luontoa ja ympäristöä voidaan pitää siistinä ja miten tällä toiminnalla autetaan myös niitä luonnossa asuvia eläimiä.

‼️ Ethän roskaa luontoa
‼️ Poimithan luonnosta näkemäsi roskat, varsinkin silloin kun niiden aiheuttama vaara on ilmeinen
‼️ Varaa mukaasi aina pieni muovipussi takin taskuun tai laukkuun, johon voit luonnosta roskat ”tallettaa”
‼️ Mikäli tupakoit, kerääthän tupakantumppisi mukaan vaikka pieneen astiaan ja hävität sen oikeanlaisella tavalla
‼️ Kun keräät roskia luonnosta, olet mukana tekemässä merkittävää luonnonsuojelutyötä

‼️ Voit tukea yhdistyksen toimintaa rahalahjoituksin Mobilepayn kautta suoranumerolla 18008 tai suoraan rahankeräystilillemme FI9457116120110602 OKOYFIHH viitteellä 1119.

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry:llä (0890306–0) on Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2021/1603.

Olen pahoillani pikkutirppa, ettei apu tullut tarpeeksi ajoissa. 💔