Suajele kattias!

 

Kovasta työstä, valistuksesta ja kampanjoinnista huolimatta kissa on edelleen lemmikeistä kaikkein hädänalaisin. Ongelma on vakava. Kyseessä eivät ole niinkään perinteiset kesäkissat, vaan kissojen piittaamaton kohtelu ylipäänsä ja ympäri vuoden. Löytöeläintaloihin päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa. Määrä on kuitenkin vain murto-osa vapaana luonnossa sinnittelevistä, kissoista. Kissa ei välttämättä löydä takaisin kotiin. Se on voimakkaasti paikkauskollinen eläin, mutta se voi olla palaamatta kotiin ehkä eksyttyään tai vaikka jouduttuaan ”löydetyksi” uuteen kotiin.
Suuri osa vapaana kulkevista kissoista jää auton alle.. Pahinta on se, että kissa ei useinkaan kuole törmäyksessä heti, vaan jää pitkäksikin aikaa kitumaan.  Vammautunut kissa piiloutuu ja kokee kivuliaan kuoleman.


Myös vapaana kulkevat koirat saattavat hyökätä vapaana kulkevan kissan kimppuun, samoin kuin ketut ja haukat. Rotukissoja varastetaan ja salakuljetetaan rajan yli oloissa, jotka eivät taatusti täytä eläinsuojelun vaatimuksia.
Loistartunnan lisäksi ulkokissat voivat saada toisiltaan kuolettavia tauteja. Kissoilla tavattavia yleisiä viruksia vat mm.  leukoosi, tarttuva vatsakalvon tulehdus ja immuunipuutostauti FIV, jota ei voi parantaa, vaan se kuihduttaa kissan pikkuhiljaa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talvel on pakkast..

 

Jos kissa eksyy talvella, se voi paleltua ja nääntyä nälkään. Nykyaikaiset rakennukset eivät tarjoa kissalle suojapaikkoja säätä vastaan, vaan ovat ennemminkin paikkoja, joihin kissa jää helposti loukkuun. Kissa saattaa myös nälissään maistella rotanmyrkkyä ja kuolla siihen.


Vaikka kissalla olisi paksu turkki ovat korvat, nenä, häntä ja tassut  suuressa vaarassa paleltua. Jos paleltumavammoja saanutta kissaa ei saada välittömään hoitoon, voi kissa menettää paleltuneet ruumiinosansa. Paleltumavamman saanut kissa kärsii erittäin suurella todennäköisyydellä myös hypotermiasta joka usein johtaa kuolemaan.


Kissat ulkoilevat mielellään valjaissa, varsinkin jos ne totutetaan siihen pentuina. Myös aikuinen kissa usein oppii valjaitten käytön. Siellä missä on mahdollista, kissalle voi rakentaa aitauksen, jossa se voi turvallisesti ulkoilla.

 

AJATTELE MUITAKI

 


Kaikki ihmiset eivät pidä siitä, että heidän pihallaan kulkee kissoja. Vapaana ulkoilevat kissat lietsovat kissavihaa. Kissat eivät ymmärrä eroa lasten hiekkalaatikon ja kissojen hiekkalaatikon välillä. Ne saattavat tehdä hätänsä lasten hiekkalaatikolle. Lapset puolestaan saavat hiekkaa suuhunsa leikkiessään. Naapurisopu voi joutua kovalle koetukselle, jos kissa käyttää lasten hiekkalaatikkoa tai kaivelee toisten kukkapenkkejä.  
Myöskään ne kissanomistajat, joiden kissat ulkoilevat suojattuina niitä varten rakennetuissa aitauksissa, eivät pidä vapaana ulkoilevista kissoista, koska heidän omat kissansa häiriintyvät ylimääräisistä tunkeilijoista ja sen seurauksena niille saattaa tulla ei-toivottuja käytöstapoja. Vapaana ulkoilevat kissat lisäävät myös tartuntariskiä.
Jos kissa ei ole puutarhassasi tai et näe kissaasi,se on lain vastaisesti heitteillejätetty. Kissa ei saa olla edes omistamallasi maalla vapaana muutoin kuin ”kotipiirissä”.


Vika ei ole kissassa, vaan ajattelemattomassa omistajassa!