Vad ska man göra, då man hittar ett djur?

I Finland finns inga herrelösa hundar. Om man stöter på en hund som rör sig utan sin ägare, har den oftast helt enkelt sprungit bort. De flesta hundar uppför sig vänligt även mot främmande mänskor, så de är lätta att fånga. Vissa hundar blir t.o.m. mycket keliga då de stöter på en sann djurvän. Ifall hunden dock uppför sig hotfullt, ska man inte försöka fånga den med våld. Man kan följa med hundens rörelser från en bit bort, och ringa antingen polisen (112) eller djurhemmet. Ifall hunden är skygg, kan man försöka locka den till t.ex. ett inhägnat område.

Om hunden har ett halsband på sig, kolla ifall det har ägarens kontaktuppgifter. Ifall kontaktuppgifter finns, är det bäst att själv försöka kontakta ägaren för att hunden snabbare ska hitta hem. Oftast blir ägaren också lättad då de får veta att hunden hittats. Be ägaren uppge namn och adress innan du återlämnar hunden. Ifall det är något konstigt med sättet som hunden hittats eller du märker att hunden är i dåligt skick eller är rädd för sin ägare, kontakta polisen eller djurhemmet.

Ifall en okänd katt uppenbarar sig i grannskapet, som du med säkerhet vet att är herrelös, kan du försöka fånga den och föra den till djurhemmet. Ifall katten stryker runt och tigger mat och värme, ta in katten. Ifall det är svårt att fånga katten, kan man låna en kattfälla från djurhemmet. Kattfällan skadar inte katten.

På djurhemmet sköter man årligen om ca. 300 hittehundar, 600 katter och tiotals små sällskapsdjur: mest burfåglar, kaniner och smågnagare. Under åren har man också skött om bl.a. får, grisar, getter och höns.
Det lönar sig alltid att fråga efter ett bortsprunget djur på djurhemmet. Hittedjuren måste enligt lagen förvaras på djurhemmet i 15 dygn. Efter detta kan de placeras i nya hem eller avlivas.

Till djurhemmet kommer även årligen hundratals vilda djur. De flesta är utsvultna och/eller skadade och man stävar till att släppa ut dem i naturen efter att de rehabiliterats. Ifall detta inte är möjligt, strävar man till att hitta en plats för djuret hos en djurpark. Djur från djurhemmet har placerats t.ex. hos Ranua Zoo. Lodjuret Elvis flyttade till Kuusamo rovdjurscenter år 2007.

Kom ihåg att alltid försäkra dig om att det vilda djur du hittat i naturen verkligen behöver hjälp. Ifall du är osäker, ring djurhemmet innan du rör djuret!

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku