TESY: HAR DU NÅGOT ATT FRÅGA OM NATUREN?

BÄRBUSKARNAS NÄT

Mången trädgårdsmästare vill skydda sin skörd från snyltgäster som t.ex trastar. Då vinbären börjar bli röda börjar man gräva fram nät och skrämmor. Men kom ihåg att spänna nätet ordentligt fast i ramen och se till att fållarna inte släpar i marken.

Fåglar som fastnat i nät dör en långsam och plågsam död. Också igelkottar, grodor och andra i trägården vandrande gäster, fast de inte ens äter bär, är i livsfara ifall näten fästs slarvigt. Det är helt omöjligt för taggiga igelkottar att själv ta sig ut ur nät, de bara trasslar in sig allt värre. Nätets maskor skär in i huden på igelkotten och gör djupa sår då den försöker slita sig loss. Såret blir kvickt inflammerat och det kan komma fluglarver i det.

Kom ihåg att se efter att din trädgård inte är farlig för vilda djur. Små saker har betydelse, t.ex en träbit i vattentunnan hindrar dig inte från att använda vattnet men kan rädda livet på djur som faller i tunnan.

Bild och text: Heidi Leyser-Kopra

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku