Mitä tehdä, kun löytää eläimen?

Suomessa ei ole kulkukoiria. Jos tapaa koiran, joka liikkuu ilman omistajaansa, se on yleensä yksinkertaisesti karkureissulla. Suurin osa koirista käyttäytyy ystävällisesti ihmisiä kohtaan, joten niiden kiinniottaminen on helppoa. Osa koirista suorastaan heittäytyy tuttavalliseksi löydettyään eläinrakkaan ihmisen. Jos koira kuitenkin käyttäytyy uhkaavasti, sitä ei saa yrittää ottaa väkisin kiinni. Koiran liikkeitä voi seurata jonkin matkan päästä ja ottaa yhteyttä joko poliisiin (112) tai eläinhoitolaan. Arkaa koiraa voi yrittää houkutella esimerkiksi aidatulle alueelle.

Jos koiralla on kaulapanta, tarkista löytyykö siitä omistajan yhteystietoja. Jos yhteystiedot löytyvät, voit itse ottaa yhteyttä koiran omistajaan, jolloin koira pääsee nopeammin takaisin kotiinsa. Monesti tämä myös helpottaa omistajan huolta lemmikistään. Pyydä koiran omistajalta hänen nimensä ja osoitteensa, ennen kuin luovutat koiran hänelle. Jos koiran kunnossa tai löytymistavassa on mielestäsi jotain omituista tai huomaat koiran selvästi pelkäävän omistajaansa, ota yhteys poliisiin tai eläinhoitolaan.

Mikäli naapurustoosi ilmestyy vieras kissa, jolla et varmasti tiedä olevan omistajaa, voit ottaa sen kiinni ja toimittaa eläinhoitolaan. Jos kissa kulkee ovelta ovelle kerjäämässä ruokaa ja lämpöä, ota se talteen. Mikäli kissan kiinnisaaminen on hankalaa, hoitolalta voi pyytää lainaksi kissaloukkuja. Loukku ei vahingoita kissaa.

Eläinhoitolassa hoidetaan vuosittain noin 350 löytökoiraa, 600 - 800 kissaa ja kymmeniä pikkulemmikkejä: häkkilintuja, kaneja ja pikkujyrsijöitä. Vuosien varrella on hoidossa ollut myös mm. lampaita, possuja, vuohia ja kanoja.
Kadonnutta lemmikkiä kannattaa aina kysellä eläinhoitolasta. Löytöeläimiä tulee lain mukaan säilyttää hoitolalla 15 päivää, jonka jälkeen niille voidaan etsiä uusi koti tai ne voidaan lopettaa.

Luonnonvaraisia elämiä eläinhoitolaan toimitetaan vuosittain satoja. Suurin osa näistä luonnonvaraisista eläimistä on nälkiintyneitä ja loukkaantuneita ja ne pyritään vapauttamaan luontoon kuntouttamisen jälkeen. Mikäli se ei ole mahdollista , pyritään kuntoutuneelle eläimelle löytämään tarhapaikka. Eläinhoitolasta on siirtynyt eläimiä mm. Ranuan eläintarhaan. Elvis-Ilves taas muutti Kuusamon Suurpetokeskukseen 2007.

Muista aina varmistaa luonnosta löytämäsi eläimen todellinen avuntarve. Epäselvissä tilanteissa ota yhteys eläinhoitolaan, ennen kuin kosket eläimeen!

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku