TULIKS TENKKAPOO LUANNOST?

MARJAVERKOT

Monet puutarhurit haluavat suojata satonsa kuokkavierailta kuten rastailta. Herukoiden alkaessa punoittaa pihavajoista aletaan kaivaa ulos marjaverkkoja ja muita karkottimia. Marjaverkot on muistettava kiinnittää kireästi kehykseen ja huolehdittava etteivät verkkojen helmat jää lojumaan maahan.

Marjaverkkoon takertunut lintu kuolee hitaasti kitumalla. Myös maanpinnalla kulkevat, marjoja tavoittelemattomatkin, puutarhavieraat kuten siilit ja sammakot ovat hengenvaarassa, jos marjaverkkoja on asetettu huolimattomasti. Piikikkään siilin on mahdotonta irrottautua verkosta, vaan irti pyristellessään se sotkeutuu verkkoon aina vain pahemmin. Marjaverkon lanka on hyvin viiltävää ja aiheuttaa irti pyrkivälle siilille syviä haavoja. Haavat tulehtuvat helposti ja niihin saattaa tulla jopa kärpäsentoukkia.

Muista huolehtia, että puutarhasi ei ole vaaraksi luonnoneläimille. Pienillä asioilla on merkitystä, esim. sadeveden keräysastiaan asetettu laudankappale ei haittaa veden käyttöä, mutta voi pelastaa sinne pudonneen eläimen hengen.

Kuva ja teksti: Heidi Leyser-Kopra

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku