TESY: TULIKS TENKKAPOO LUANNOST?

Rusakonpoikanen

Rusakko tekee vuodessa useita poikueita. Ensimmäisen, maaliskuussa syntyvän poikueen aikana saattaa maassa olla vielä lunta. Rusakkoemo ei tee pesää vaan synnyttää 2-5 poikasta eri paikkoihin ja käy ruokkimassa jälkeläisiään harvoin, yleensä vain kerran pari vuorokaudessa ja nekin yöllä. Muun ajan poikaset ovat yksin omissa paikoissaan. Taajamassa poikaset hakeutuvat useimmiten rakennusten seinustoille tai pensaiden juurille.
Rusakonpoikanen syntyy täysin valmiina, sillä on silmät auki ja täydellinen karvapeite. Jo muutaman päivän ikäisenä se alkaa syödä kiinteää ravintoa. Mikäli tapaat luonnossa paikallaan kyhjöttävän rusakonpoikasen, sillä ei ole hätää. Vain jos lähistöllä on kuolleita tai huonokuntoisia poikasia tai poikasta hätyyttää petoeläin, on syytä pelastaa poikanen.

Mikäli rusakonpoikanen on sijoittunut aivan mahdottomaan paikkaan kuten auton renkaan viereen, lasten hiekkalaatikolle tai muuhun sille vaaralliseen paikkaan, sen voi siirtää. Vältä poikasen liiallista koskettelua äläkä siirrä sitä 15 metriä kauemmaksi alkuperäisestä paikastaan. Rusakonpoikasten selviytyminen keinohoidossa on erittäin epävarmaa, joten varmista aina sen avuntarve ennen pelastamista!

Teksti: Heidi Leyser-Kopra
Kuva: Hanna Laaksonen

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku