TESY: TULIKS TENKKAPOO LUANNOST?

Rastaanpoikanen

Rastaanpoikasia tavataan toukokuun lopusta juhannukseen asti kaupunkialueilla runsaasti. Rastaanpoikaset lähtevät pesästä jo noin pariviikkoisina ja lentokyvyttöminä. Poikaset liikkuvat maassa lähinnä pomppimalla ennen lentokyvyn saavuttamista. Emolinnut käyvät ruokkimassa poikasiaan maassa ja puolustavat poikasiaan räksättämällä kovaäänisesti ja tekemällä valehyökkäyksiä. Emolinnut saattavat myös pommittaa uhkaajia ulostamalla näiden päälle.

Kaikille linnuille on asetettu lakisääteinen pesimärauha koko lisääntymiskauden ajan. Tänä aikana kaikki linnut, niiden munat, pesät ja pesäpuut ovat rauhoitettuja. Mitään lintua ei pesimäaikana saa pyydystää, siirtää eikä muutenkaan häiritä. Remonttia suunnittelevan tulee huomioida myös se, että mikäli rakennuksen tiedetään olevan lintujen pesimäpaikka, on remontti ajoitettava alkamaan joko ennen pesimäkauden alkamista tai vasta sen jälkeen.

Mikäli rastaanpoikanen on ajautunut vaaralliselle paikalle, kuten autotielle tai suljettuun tilaan, josta se ei omin avuin pääse pois, sitä voi auttaa siirtämällä sitä muutamia metrejä turvallisempaan paikkaan. Emolinnuilta voi suojautua varustautumalla sateenvarjolla. Emo tunnistaa poikasensa äänen perusteella, joten vieraan hajun tarttumisesta poikaseen ei juurikaan tarvitse huolehtia.

Teksti ja kuva Heidi Leyser-Kopra

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku